ePortfolio


Er wordt van mensen steeds meer gevraagd om te participeren en mee te doen in de samenleving. In de Wet maatschappelijk ondersteuning wordt participatie nadrukkelijk genoemd als uitgangspunt, naast eigen kracht, zelfsturing en zelfredzaamheid. De participatiewet brengt nieuwe verantwoordelijkheden naar gemeenten. Inwoners zijn zelf aan zet en de vraag hoe zij sneller aan het werk kunnen, wordt steeds belangrijker.

In het ePortfolio laten cliënten zien wat ze kunnen én wat zij graag willen: capaciteiten, passie, dromen en vaardigheden. Het scheelt gemeenten tijd en geld en vergroot de kans op een goede match.  

 

De gemeente moet de burger coachen en zich richten op wat mensen WEL kunnen. Dit vraagt om specifieke vaardigheden van de professionals binnen de gemeenten. Door het inzetten van het ePortfolio wordt dit uitgangspunt gestimuleerd en gewaarborgd, omdat het ePortfolio uitgaat van de kracht van mensen en benoemd waar ze goed in zijn.

Het effect is dat mensen die (gedeeltelijk) kunnen werken, geactiveerd en ondersteund worden dit te doen. Voor wie dit nog een brug te ver is, kan het ePortfolio een hulpmiddel zijn om op een manier te kunnen participeren in de samenleving, zodat betaald werk een stap dichterbij komt.


Wij bieden

- procesbegeleiding/implementatieadvies

- workshop voor cliënten van gemeenten

- workshops voor beheer/begeleiding

- inzet van competentieadviseurs voor competentietrajecten

- eCoaching

Winst voor gemeenten

De inzet van het ePortfolio met begeleiding door Arcon betekent meer tijdwinst en kostenbesparing voor de gemeente. 
Door de inzet van workshops en competentietrajecten krijgt zowel de cliënt als de consulent een beter overzicht van competenties en wensen zodat er beter en duurzamer gematcht kan worden.

De workshops en competentietrajecten zien er als volgt uit:

Cliënten worden door de competentieadviseur worden gecoacht in het compleet vullen van hun eigen ePortfolio. Een workshop bestaat uit twee sessies (dagdelen) voor 8 tot 10 deelnemers onder begeleiding van de competentieadviseur in nauwe samenspraak met de consulent. 

De competentietraject duren gemiddeld drie maanden waarbij cliënten persoonlijk door een competentieadviseur worden begeleid bij het invullen van hun ePortfolio en het matchen van competenties met opleidingseisen. 
Met een ePortfolio brengt iemand alle gegevens bijeen over de opgedane (werk)ervaring. Daarbij wordt ook aandacht besteed aan vrijwilligerswerk, interesses en hobby’s. Deze ervaringen zijn immers net zo waardevol als competenties die zijn opgedaan met betaald werk.


Veilig en duurzaam

Het ePortfolio gaat een loopbaan lang mee. Veilige opslag van de ePortfoliogegevens is van groot belang. Het ePortfolio wordt digitaal vastgelegd en is 24 uur per dag in te zien en bij te werken via internet. Hierdoor bevordert het ePortfolio het gebruik en de uitwisseling van gegevens.

Je bent en blijft altijd zelf eigenaar en beheerder van het ePortfolio. De gegevens erin zijn goed beveiligd en altijd te actualiseren. Het systeem biedt diverse mogelijkheden om gegevens eruit te halen en uit te wisselen.


Resultaten ePortfolio

De pilot ‘Investeren in vrijwilligers’ (de voorloper van ePortfolio vrijwilligers) is geëvalueerd. Het rapport bevat een weergave van de ervaringen van de kandidaten, competentieadviseurs en organisaties die trajecten hebben afgenomen. Daarnaast bevat het rapport een hoofdstuk met feiten en cijfers over het ePortfolio. In dit hoofdstuk wordt ook vermeld wat de besparing voor gemeenten is door de inzet van het ePortfolio.  Klik op deze link voor het rapport.

Geïnteresseerd in het ePortfolio en/of competentietrajecten, neem contact op!


Samenwerking

Arcon werkt in de uitrol van het ePortfolio samen met InCtrl.

 

 

Klik hier om een eigen ePortfolio te maken.

 

 

Projectgegevens ePortfolio

Opdrachtgever:
Resultaat:
Looptijd: januari 2012 - december 2015
Expertisegebied: ePortfolio/arbeidsmarkt
Projectmedewerkers: Sofia Mutlu , Gertia Hemminga , Eline Pool

Documenten/publicaties

Naar alle publicaties

Opdrachtgevers/partners

Meer partners

Dit project aanbevelen

Post op LinkedIn

Arcon op Twitter

Wilt u meer weten over ePortfolio?

Ester van Leeuwen Ester van Leeuwen Bekijk mijn profiel E-mail mij Stel Arcon een vraag

Blijf op de hoogte

Ontvang nieuws over publicaties, bijeenkomsten, projecten en ontwikkelingen van Arcon automatisch per e-mail.

Nieuwsbrief

Agenda


Leni Westenberg - Ik ben begonnen bij een voorloper van Arcon, het WAO-beraad Overijssel. Nu werk ik op het secretariaat van Arcon.

Alle medewerkers

Contact